HOME » BLOG » Gezichtsverzorging&Rituelen » Moet ik een hele skincare routine opbouwen?

Moet ik een hele skincare routine opbouwen?

Gepubliceerd op 19 september 2020 om 13:07

Niets moet! Maar het is wel handig en je huid zal van je houden! Veel mensen gaan er vanuit dat veel huidverzorgingsproducten gecreëerd zijn zonder enige betekenis en alleen bedoeld is voor bedrijven om winst te maken. Dat is ook begrijpelijk als je kijkt naar hoeveel varianten in de cosmetica branche beschikbaar is, zoals gel serums, olie serums, crème serums, tonic, gezichtsmist, dag... crème, nachtcrème, etc, etc... Is het nodig om een hele reeks aan producten te hebben voor een routine? Een globale antwoord zou "ja" zijn. Maar je hoeft niet meteen 20 producten thuis te hebben (tenzij je dat wil, who am I to judge, mijn badkamer wil je niet zien).

Lees hier hoe je weet wat echt nodig is voor je dagelijkse routine op chronologische volgorde.

Reiniging

Het is heel belangrijk om je huid te reinigen zowel in de ochtend als avond. Ook als je geen make up gebruikt!  Je huid pikt verschillende toxines op door de dag heen, van autogassen tot damp van koken en zelfs het knuffelen van je huisdier. Er gebeurt zoveel op je huid dat je die het beste even kan reinigen van alle bacteriën. Dit kan je doen met normale zeep of een cleanser met een milde surfactant (schuimend zeepmiddel kortgezegd). Omdat je je huid reinigt met een product die best wel wat van je huid af haalt, gaan de natuurlijke oliën van je huid er af, maar verwar je ook de ph waarde van je huid. Dit is niet erg. Je begint je dag met een schone lei, dus ook je huid is een schone lei.

 

PH balans terug brengen

PH(potential of hydrogen) is de zuur en alkaline bepaling van een waterbasis product. Ph kan gemeten worden van 0 tot 14. Alles van de 4.5 tot 7 is ph neutraal. Alles onder de 4.5 is zuur en alles boven de 7 is alkaline. Volgens cosmetisch research is het bewezen dat de uiterste laag van ons huid rond de 4.7 tot 5 is. Zeep is erg alkaline en daarom ook meteen anti-bacterieel. Bacteriën kunnen niet overleven in alkaline omgeving. Maar omdat je je huid dus met zeep wast, kan je ph waarde van je huid ook in de war raken en een droog, trekkend gevoel geven. Met een cleanser is dat niet zo zeer het geval omdat hierin bij het formuleren ervan meestal de waarde van de ph wordt aangepast. Dit bepaalt dan ook meteen je volgende stap in skincare, namelijk de toner.

 

Een toner zorgt ervoor dat de ph waarde van je huid weer terug op balans is. Een toner kan zuurder zijn dan de ph waarde van je huid, maar ook ph neutraal zijn. Dit is afhankelijk van de soort toner. Wil je dat het je huid alleen kalmeert en voedt of wil je dat het je probleem delen op je gezicht ook meteen extra aanpakt, zoals een AHA-BHA toner. Normaliter hebben toners een ph waarde tussen 4.5 en 7.

Gebruik je een normale cleanser, dan hoef je niet per se een toner erbij te gebruiken. Mocht je de toner wel gebruiken in je routine, is het raadzaam om het voor dag en nacht te gebruiken.

 

Serums

Serums worden gezien als een vitamine boost en geconcentreerde behandeling voor de huid. Persoonlijk kan ik niet zonder! Ik heb geen perfect baby huidje en ook ik word ouder. Je hebt verschillende soorten serums met verschillende doelen. Het is daarom belangrijk om je huid te leren kennen. Heb je last van puistjes? Dan kies je voor een serum die bepaalde zuren gebruikt om hier tegen in te gaan. Wil je je huid boosten met bescherming? Dan is een anti-oxidanten serum erg handig. En zo kan je doorgaan. Serums kunnen dienen als een kuur of in de huidverzorgingsroutine toegepast worden. Dit wordt gezien als een belangrijk tussenstap omdat we met veel factoren te maken hebben die ons huid kan beschadigen (roken, zonnestralen, alcohol, fastfood, stress, hormonen).  Maar... het is geen must! Wel wil ik er nog bij zeggen dat als je je huid wil verzorgen en opladen, het erg raadzaam is om in de avond na het reinigen een serum te gebruiken.

 

Gezichtscrèmes

Gezichtscrème is belangrijk en dus een must! Na het reinigen van de huid, haal je namelijk ook de natuurlijke oliën eraf. Daarnaast is het erg belangrijk om je huid te hydrateren. Crèmes bestaan meestal uit emulsies van olie en water met extra vitamines om de huid te verzorgen. Dit zorgt ervoor dat de water samen met de vitamines de huid penetreert en de olie aan de hydratatie en verzorging werkt.  Daarbij is een dagcrème genoeg. 

 

Zonbescherming

Ook al skip je alle stappen (op reiniging na), sla een zonnebrandproduct A.U.B. niet over! Zonnebrandproducten voor de gezicht beschermen je huid tegen UV stralen, vermindert de kans op huidkanker en beschermt de huid tegen externe factoren. Er zijn genoeg zonnebrand producten van gels tot crèmes die niet zwaar op de huid voelen. Ook zijn er dagcrèmes met SPF om meteen twee punten in één keer aan te pakken. Gebruik voor effectief resultaat een product met minimum SPF 30.

 

Andere producten, zoals maskers & scrubs

Het is niet raadzaam om je gezicht elke dag te voorzien van een masker of te scrubben. 1 keer in de week of 2 weken is meer dan genoeg. Een masker is een fijne behandeling voor je huid om irritaties, puistjes of huidveroudering aan te pakken. Scrubs helpen met het exfoliëren van de huid, oftewel een peeling. Je helpt de huid namelijk de dode huidcellen te verwijderen door te scrubben. Ons huid vernieuwt namelijk om de 28 dagen. Bij jongere mensen (onder de 20) kan dat zelfs 18 tot 21 dagen zijn. En naar mate we ouder worden, hoe moeilijker het is voor ons huid om dode huidcellen los te laten.. Jeez.. over verlatingsangst gesproken...

 

Dit zijn de sleutel producten voor een gezonde en verzorgde huid. Houdt rekening ermee dat stress en hormonen de huid ook erg kunnen veranderen waardoor er extra verzorging voor nodig is die geadviseerd wordt door een dermatoloog. 

Laat me weten wat je van dit onderwerp vindt, hoe jouw routine eruit ziet. Vragen zijn uiteraard welkom!


« 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.